Kontakt:
505 093 131
pn–pt: 8:00–16:00
 › 
Blog   ›   Przepisy   ›   Low carb przepis na kalafiorowe risotto z kurczakiem

Low carb przepis na kalafiorowe risotto z kurczakiem

Filtr

Odchudzasz się i nudzą Ci się już sałatki?

Przedstawiamy przepis na niskowęglowodanowe risotto z kalafiora.

Dlaczego risotto z kalafiora? Kalafior zawiera niewielkie ilości węglowodanów i tłuszczu, dzięki czemu jest doskonałym warzywem na diecie redukcyjnej.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej
  • 500 g piersi z kurczaka lub omlet serowy Mix & Slim
  • 1 puszka groszku i marchwi
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na małe różyczki, powoli miksujemy do konsystencji ryżu.

Drobno posiekaj cebulę i pokrój pierś z kurczaka w paski. Podsmaż cebulę, dodaj makaron i podsmaż mieszankę. Dodaj sól, pieprz, zalej i gotuj, aż wszystko będzie miękkie.

Dodaj „ryż z kalafiora”, czosnek, mieszaj przez około 10 minut, aż kalafior będzie chrupiący i miękki w środku.

Nasza wskazówka: Zamiast piersi z kurczaka możesz do risotto dodać nasz omlet serowy. Wystarczy pokroić w paski i wymieszać z ryżem kalafiorowym.

Smacznego

cogmenu