Stosując dietę białkową, twoje ciało przechodzi w stan ketozy. W tym stanie zużywasz własne zapasy tłuszczu jako źródło energii. Podczas diety tracisz tylko tłuszcz, a mięśnie pozostają zachowane dzięki zawartości białka w diecie. Ważne jest, aby nie zapominać o błonniku (przykładowo w postaci otrębów, warzyw) a także wybrać odpowiedni skład żywności, aby uzyskać niezbędne składniki odżywcze. Pamiętaj, aby przestrzegać właściwego schematu picia, co najmniej 1,5 litra dziennie. Dopuszcza się wodę mineralną, niesłodzoną herbatę lub kawę z mlekiem.
Dozwolone produkty:
Ryby, cielęcina, kurczak, indyk, królik, jagnięcina, baranina. Brokuły, seler, cukinia, zielona fasola, por, rzodkiewka, rzeżucha, dynia, szparagi, bakłażan, szpinak, kapusta. Sery twarde (parmezan, ementaler), jogurt, twaróg, jajka, produkty sojowe, nasiona, orzechy.