Przedstawiamy przepis na niskowęglowodanowe risotto z kalafiora.
Dlaczego risotto z kalafiora? Kalafior zawiera niewielkie ilości węglowodanów i tłuszczu, dzięki czemu jest doskonałym warzywem na diecie redukcyjnej.
Kalafior dzielimy na małe różyczki, powoli miksujemy do konsystencji ryżu.
Drobno posiekaj cebulę i pokrój pierś z kurczaka w paski. Podsmaż cebulę, dodaj makaron i podsmaż mieszankę. Dodaj sól, pieprz, zalej i gotuj, aż wszystko będzie miękkie.
Dodaj „ryż z kalafiora”, czosnek, mieszaj przez około 10 minut, aż kalafior będzie chrupiący i miękki w środku.
Nasza wskazówka: Zamiast piersi z kurczaka możesz do risotto dodać nasz omlet serowy. Wystarczy pokroić w paski i wymieszać z ryżem kalafiorowym.
Smacznego